Modiga nog för välmående arbetsplatser

Tänk om vi blir så modiga att vi vågar satsa på välmående arbetsplatser. Att vi vågar släppa kontrollbehovet, att vi vågar lita på att om vi mår bra och har sunda arbetsplatser så kommer vi också att vara effektivare och lönsammare. Roligare kommer vi garanterat att ha, men det är väl ändå självklart, eller? Välmående är besläktat med roligt och illamående med tråkigt.

Jag tror vi skulle ha vågat för länge sen om vi bara kunnat mäta välmåendet bättre och känt till de enorma vinsterna. Ja, enorma är faktiskt det rätta ordet att använda. Jag kommer ihåg när jag började sätta mig in i dessa frågor, jag kunde omöjligen förstå hur stora summor det rörde sig om. Kan tex. sjukfrånvaro relaterad till psykiska sjukdomar verkligen vara så dyrt. Tyvärr visade sig kalkylerna stämma. Att låta finländare fortsätta må dåligt är ofantligt dyrt. Svindyrt.

Om vi ska se något ljust i den rådande situationen så behöver vi inte dra ner på kostnader som höjer vår levnadsstandard alls, om vi ser till att arbetsplatserna i Finland är välmående. Enligt Guy Ahonen finns det 25 miljarder euro att vinna på välmående i arbetslivet. Vet du hur mycket livsinnehåll fröken Finland kan köpa för 25 miljarder? Inte jag heller, men vi kan enas om att det är en hel del.

Den 26te och 27de september ordnar tankesmedjan Agenda två kostnadsfria seminarier i Vasa och Jakobstad på detta tema. Kom med och lyssna och diskutera.

Jag kommer i min taltur att lyfta fram arbetsmiljöns roll för vårt välmående och hur vi genom enkla nästan kostnadsfria åtgärder kan öka effektiviteten och välmåendet på en arbetsplats. Finland behöver fler arbetsmiljöer som ger ökad effektivitet och ett ökat välmående och dessa två samtidigt. Effektivitet och välmående tillsammans, hand i hand, i samma rum!

548040_10151087539437082_1084974957_n
Pausrum och kök på Aveos kontor i Brändö.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s