Facebook, Google eller lokalt bloggsamarbete?

Under det senaste året har jag byggt upp en bloggrupp som jobbar med att öka synligheten för Aveo. Bloggarna själva får testa våra tjänster och produkter, de bloggar om sånt de själva gillar. Det har varit ett intressant projekt och vi börjar så småningom se konkreta resultat. Men det var inte det som jag hade på hjärtat. Utan jag vill bara inledningsvis konstatera att det fungerar och är trevligt för både bloggare och företagare.

aveo1-550
Fotona är tagna på ett bloggevent för några år sen. Annina Aho, jag i översta raden och Susanna Åman och Joanna Hansén i nedre raden. Vi är glada bloggare allihopa.

 

Investera lokalt eller globalt?

Det jag ville komma till handlar om att investera i sånt som gynnar oss själva. Att plocka in pengar i våra egna maskiner. Alla vi företagare som spenderar pengar på digitalreklam, Google, Facebook etc. Kan vi inte rösta lite mera hemåt istället? Investera lejonparten av reklampengarna i något närproducerat. Förslagsvis tilsammans med en bloggare eller annan lokalproducent. Det pratas mycket om att vi ska köpa inhemska gurkor. Det samma gäller ju reklam. Att skicka pengarna till Irland, via Facebook, är ur ett nationalekonomiskt perspektiv ett mycket sämre alternativ, än att ge dem till en lokal bloggare. På sikt blir det mindre pengar i din ficka, i min ficka och i alla finländares fickor. Vi måste göra något för att vända trenden. Att prata om bytesbalansen känns avlägset i bloggsammanhang. Men jag är galen nog att tro att vi tillsammans kan påverka den!

Hämta vatten i egen bäck

I veckan träffade jag en mycket rutinerad företagare från Korsholm. Vi pratade en god stund om hur i hela friden vi ska kunna behålla vår välfärd och samtidigt vara konkurrenskraftiga. Jag har då absolut inte svaret på denna extremt komplicerade fråga. Men en sak är säker.  Ju mer vi investerar i sånt som håller igång våra egna hjul, desto lättare kommer det att bli att behålla den nivå på livet som vi har nu. Enkelt bli det inte. Jag menar självklart INTE att vi ska bli det nya Kuba men jag tror att vi ibland går över ån efter vatten, i en slags övertro på de stora spelarna. Min erfarenhet av bloggsamarbetet säger mig att det finns lösningar som är effektiva, lönsamma och inhemska. Det finns win-win-win lösningar.

Jag kommer därför att fortsätta investera i lokal digital reklam, gjord av finländare som betalar skatt i Finland. Hur tänker du göra?

aveo5
Ett bildkollage från hur det kan se ut när vi har bloggkväll hos oss.

 

 

2 reaktioner till “Facebook, Google eller lokalt bloggsamarbete?

  1. Hej, vilken otroligt intressant blogg du har, halkade in här av en slump! Har snabbt skummat igenom dina inlägg och det känns som jag lärt mig massor med nya saker vips bara! Fortsätt att inspirera jag kommer definitivt fortsätta läsa 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s