-”Ska du kom ti Amirika Janne?”

Jag har besökt min Farmor Vera och pratat om hennes farfar, Janne. Han var en entreprenör av sin tid. Han korsade atlanten åtminstone 6 gånger. Genom att själv jobba i Amerika kunde han avlöna ett antal män att jobba hemmanet i Lotlax.

Farmor Vera
Min Farmor kan många spännande historier om livet på landet.

Han lär ha blivit blixtförälskad i min farmors farmor, Maria. De träffades alldeles innan Jannes första resa till Amerika. Han blev så förälskad att skickade henne en båtbiljett, för att få henne att komma efter. Men hon vågade inte resa, utan försökte utan resultat, överlåta sin biljett till en gammal handelskvinna från byn.

Janne som väntade i hamnen lär ha blivit fullkomligt rasande när han förstod att Maria inte tagit båten. Så rasande att han lovade att ändra sina kärleksplaner, men det blev ingen permanent ändring. Kärleken är ju som bekant större än en ursinnig österbottning. Så småningom gifte de sig och fick flera barn. Janne fortsatte att göra arbetsresor.

Ingen beslutsångest

Jannes Amerika trunk
Trunken som Janne hade med sig hem från sin sista resa till Amerika har fått en fin plats i vårt vardagsrum.

En av de många historierna jag hört om ”Amirika-Janne” är hur han med häst och kärra möter en bekant. Denna man ska ta båten till det förlovade landet. Han slänger lättsamt, förmodligen på skämt, ur sig frågan:

-”Ska du kom ti Amirika Janne?”

Janne svarar omedelbart:

-”Jåå, vänt. Ja ska far heim me hästin!”

Han åker hem med hästen och hölasset, han lär ha kastat tömmarna, vilket betyder att hästen lämnas stående påselad på innergården. Han går in i bondgården, rafsar ner det allra väsentligaste och beger sig iväg på en flerårig arbetsresa.

Den här berättelsen fascinerar mig. Hur kommer det sig att vissa fattar beslut omgående, genast? Medan andra funderar i åratal, ibland ett helt liv. Skulle du kunna bestämma dig för att dra iväg på ett flerårigt uppdrag efter ett flyktigt möte på en landsväg? Jag vill gärna se mig själv som en som vågar se och ta chanserna när de bjuds. Men Janne, han spelade nog i en högre division!

Varför är vissa av oss så otroligt modiga?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s