Kan vi programmera in arbetsglädje hos våra barn?

Hur kommer det sig att vissa av oss gillar att arbeta så mycket? En delorsak är säkert genetiskt, en annan orsak har med typen och tillgången av jobb att göra och det finns många andra orsaker. Själv har jag det delvis i blodet. Entreprenörer hittar man åtminstone fyra generationer rakt bakåt i min pappas släkte. Men jag tror faktiskt att den största orsaken till att jag njuter av att arbeta är att jag blivit programmerad till att göra det.

Som barn var vi alltid med. Vi satt i traktorhytten i timtal innan vi ens kunde gå. Vi var med ut i skogen om vintrarna och på höängen om somrarna. Mina föräldrar var måna om att se till att det fanns lämpliga uppdrag att tjäna pengar på. Riktiga uppdrag, med riktiga kunder. Vilket i sig säkert var viktigt.

Men det finns en annan aspekt som jag tror är mer avgörande. Pappas uttryck:

-”Je måst, får e va!”

Om man i mitt barndomshem sa, nu måste vi hugga ved eller nu måste vi städa huset. Då sa pappa bara: Je måst, får e va! Om man däremot gjorde ett annat retoriskt vägval, t.ex. Det skulle vara lägligt att kapa ett vedlass idag, när solen ändå skiner! Ja, då var protesterna sällsynta. Ordvalet spelade en viktig roll. Det som behövde göras skulle uttryckas på ett positivt och frivilligt sätt, utan måsten.

Dessutom var det viktigt att ha med sig matsäck och små belöningar för väl utfört arbete. Vi hade alltid mat,- och kaffepauser men jobbade ofta hela dagarna. Några 8 timmars dagar hade ingen hört talas om. Dagistanterna lär har varit bekymrade över min bristande tidsuppfattning, men vi talade aldrig om tid hemma. Jag anser mig ha blivit programmerad genom barndomen till att tala om och också uppleva arbete som något positivt.

Vårt samhället skriker efter innovationer och nya entreprenörer. Tänk om vi kunde uppnå detta genom att programmera våra dagisbarn till att njuta mer av arbete?

Hannes och Mikael på picknick
Programmering pågår!
Stenplockning på Masunin
Stenplockning på Masunin i Oravais.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s